Facebook annonsering

Det här ska du tänka på när det kommer till Annonser, Business Manager konto & Facebook pixlar

Facebook är ett bättre annonsverktyg än någonsin förut. Det krävs att man förstår sin målgrupp, annonseringsplattformen och kundresan för att nå långsiktiga konstanta resultat med sina kampanjer, menar Rikard Lindholm på Semantiko.

I januari i år gick Mark Zuckerberg ut med nyheten om att en ny algoritm förändring skulle göra det betydligt svårare för företag sidors, varumärken och mediers inlägg att hamna i flödet på Facebook. Räckvidden kommer att påverkas. Förändringen rörde om rejält i de rutiner som många företag skaffat sig.

Rikard Lindholm, som varit verksam inom optimerad Facebookannonsering sedan 2012, samt delägare i marknadsföringsbolaget Semantiko sedan 2015, har inte märkt av något minskat intresse. Tvärtom, trenden har inte vikt sig alls, menar han.

”Din målgrupp finns kvar och möjligheten att nå dem finns där fortfarande. Men det krävs mer för att nå fram idag, än tidigare. Det räcker inte med att ha följare på en sida. Det krävs även att du är relevant, att dina poster skapar engagemang, det vill säga gillas, delas och kommenteras och att du marknadsför alternativt annonserar dina budskap mot din målgrupp. I annat fall så riskerar du att försvinna i det brus av budskap som dina kunder dagligen utsätts för.”

Posta inlägg på en Facebooksida

Ett inlägg på företagets Facebooksida som inte skapar något engagemang exponeras i genomsnitt för 9 % av en sidas följare. Däremot om inlägget klickas på, gillas, delas eller kommenteras så noterar algoritmen engagemanget och omedelbart exponeras inlägget för mer relevanta individer.  

Man skulle enkelt kunna säga att postar du något som är intressant för dina följare så noterar Facebook det och exponerar inlägget för liknande som visat engagemanget. Ökar engagemanget så ökar räckvidden och på så sätt kan något bli viralt. Regeln man därför bör följa är posta inte för postandets skull, utan se till att posta relevanta inlägg för din målgrupp. Utrymmet för att exponeras i flödet har blivit smalare”, säger Rikard Lindholm och tillägger:

”Facebook är ett bättre forum, än något tidigare, för att marknadsföra en verksamhet. Men har du inte relevanta budskap som engagerar din målgrupp så behöver du marknadsföra budskapet gentemot din målgrupp. Vet inte din målgrupp om att du finns (inte följer dig på Facebook) så behöver du annonsera ditt budskap via Facebooks annonseringsverktyg som du hittar på Business.Facebook.com.”

Relevanta budskap

De som däremot får problem att konkurrera med Facebook är de klassiska mediebyråerna som sålt annonser på räckvidd och visningar. Internationellt har kritiken mot mediebyråernas mätbarhet kritiserats ordentligt. Ett tydligt exempel på detta är Mark Pritchard vid Proctor and Gamble som halverat P&G:s annonsbudget.

 

Facebook erbjuder transparens

Facebook har en transparens och tydlighet som inte många annonsörer är vana vid. På Facebook kan man optimera mot tillexempel konverteringar som köpare i e-handel, besökare av butiker, nedladdade erbjudanden och betala per konvertering. Själva annonseringskostnaden ska enligt Facebook helst även betalas ifrån det annonserande bolagets annonseringskonto. Istället för att en mediabyrå då handhar hela kostnaden så får en byrå istället access till ett annonskonto, vilket ger mediaköparen fullständig transparens.

Grundläggande har alla digitala marknadsföringskampanjer är att det finns endast tre målbilder:

 1. Direktförsäljning online (e-handel)
 2. Göra besökare på hemsidan till en ‘intresseförfrågan’. (Leadsgenerering)  
 3. Skapa kännedom (varumärkes- , produkt- eller tjänst kännedom)

Grunden i alla tre är insikt om vem det är som köper företagets produkt eller tjänst, vem som är målgruppen, menar Rikard Lindholm.  

“Funnels – Sätter kundresan i centrum”

Många säger att leadsgenerering via Facebook är omöjligt och icke kvalitativt. Det håller inte Rikard med om.

Här förklarar han hur hans bolag levererar kvalitativa leads till sina kunder:

 1. I det första steget bör du annonsera relevanta artiklar mot en stor del av målgruppen. Många marknadsförare pratar om att content är nyckeln till en digital närvaro, med content menar vi relevanta artiklar som du publicerar på din egen hemsida som blogginlägg.
  Exempel: Om du då annonserar 5 olika artiklar gentemot en större del av din målgrupp så kan du via Facebooks annonseringsverktyg enkelt sortera ut anonyma individer som läst exempelvis 3 av dessa 5 artiklar.
 2. Genom att sätta upp en regel som säger att de individer som läst 3 av 5 artiklar som är relevanta till mitt företag, en tjänst eller produkt som jag tillhandahåller skall exponeras med 3 nya artiklar som är mer specifika runt företaget, tjänsten eller produkten
 3. De som här läser exempelvis 2  artikel skall exponeras med en inbjudan till produktdemonstration, frukostseminarium eller för att få ett gratis informationspaket skickat till sig.

Facebooks DPA kampanjer – E-handlarens oslagbara verktyg.

För e-handlare har Facebook en fantastiskt effektiv lösning tillgänglig, menar Rikard Lindholm.

Facebooks dynamiska annonsering är ett system som helt automatiserat kombinerar styrkan av Facebookpixeln med en e-handlares hela, eller delar av, produktkatalogen. Den används av många större e-handlare och helt enkelt utannonserar den produkt eller den produktserie som e-handlarnas besökare har tittat på, alternativt bara gentemot de besökare som lagt en eller flera produkter i varukorgen men inte fullföljt ett köp. På så sätt kan man attrahera tillbaka besökare som inte bestämt sig, eller blivit störda i sin kundresa alternativt köpprocess. F2ramförallt är det en extremt relevant annonsering då man väljer att exponera produkter som individen just nu har ett behov utav.

 

Facebook pixel

En pixel är en liten script kod som läggs in på hemsidan som är direkt kopplat till företagarens företagskonto på Facebook. Den identifierar vilka av företagarens anonyma besökare på sajten som har en Facebook profil och möjliggör för företagaren att annonsera gentemot dem. Detta kallas återannonsering eller retargeting. Ur denna grupp av alla besökare kan du välja att skapa målgrupper att annonsera mot.

Du kan välja att skapa en målgrupp att annonsera gentemot alla besökare på företagets hemsida som har Facebook, eller endast gentemot besökare av specifika url:er på hemsidan. OBS! Facebook ger aldrig ut någon information om vem eller hur många som målgruppen består utav utan bara en målgrupp med x antal individer.

Pixeln möjliggör för en företagare som tillexempel haft en större kampanj med bannerannonsering, traditionella tidningsannonser o.s.v att annonsera gentemot de individer som blivit intresserade att påverkas i en såkallad beslutsprocess. Istället för att fortsätta kommunicera ut diverse budskap i megafon, utan att veta om de är relevanta för målgruppen, och istället koncentrera sig på individer som kan påverkas med bra relevanta artiklar i en beslutsprocess.

Enligt IIS årliga sammanställning Svenskarna och Internets så hade 74 procent av Sveriges befolkning Facebook 2017.

Facebook annonsörens plattform

”I kölvattnet av Cambridge Analytica så visar rapporterna att Facebooks annonsintäkterna ökade under perioden som media var som tuffast och att det nu inte skett något större bortfall av användare. Trots Expressens & DNs kampanj mot Google och Facebook så märker vi ingen skillnad i Sverige.”  

 

Varför gör vi inte det?

“Det blir lite som köttfärsskandalen på ICA. Köparna tycker det är fel men behovet av produkten och det invanda beteendet exkluderar all badwill. Vi är snabbt tillbaka på ICA i våra vanliga mönster.”


Fem tips när det kommer till att annonsera på Facebook

 1. Registrera ett företagskonto på Facebook –  https://business.facebook.com.
  ”Många tror att de har ett företagskonto men i självaverket har de bara lagt upp en Facebooksida. Härifrån kan du samla dina olika sidor under ett konto, annonsera från ett företagskonto som ger dig en bra översikt på fakturaunderlag, sätta upp pixlar och om du vill jobba med en marknadsföringspartner ge denna tillgång till dina resurser och samtidigt ha fullständig transparens på annonseringskostnader etc.
 2. Implementera en Facebook pixel på hemsida.
  Skapa en pixel i ert egna företagskonto och lägg in den omedelbart. Även om ni inte planerar att börja annonsera än så skadar det inte att ni låter pixeln jobba med datorn och möjliggör för er att skapa målgrupper att annonsera gentemot när ni i framtiden skall annonsera.
 3. Studera er målgrupp. 
  För förstå deras behov av er tjänst / produkt och hur deras beslutsprocess / kundresa ser ut och försök styra er kommunikation för att bygga trygghet och trovärdighet som det bästa alternativet.
 4. Testa friskt men mät alla era insatser.
  Våga testa ett inlägg på flera olika sätt. Ändra rubrik, ändra bild, testa olika texter på knappar och våga ändra på hur dina landningssidor ser ut. Vill du ha stora förändringar i era resultat så krävs stora förändringar i hur du kommunicerar.
 5. Skala upp dina kampanjer som funkar.
  När du har hittat en kampanj som funkar på så sätt att du tycker ROI (return of investment) eller ROAS (return of ad spend) är bra och du har utrymme för att få in mer kunder eller sälja mer produkter så tycker jag att man skall skala upp kampanjerna. Duplicera upp den optimerade modellen och använd den på nya geografiska regioner eller öka det dagliga spenderandet till den nivån att ROI eller ROAS går att acceptera.

Senast uppdaterad: