F8 Facebook Developer Conference 2019 

Facebook presenterar ny design, messenger, Tinderutmanaren och strategier för hur man vill integrera Augmented Reality i vardagen.

Till årets F8 var Rikard Lindholm från Semantiko inbjuden. F8 är sedan 2011 ett forum där man presenterar årets nya funktioner på Facebook. Utvecklare och marknadsföringspartners från hela världen finns med på plats. Årligen är det ca 100 000 personer som ansöker om att få delta i konferensen. Av dessa är det bara 2400 som ges tillträde. I år valdes alltså Rikard från Semantiko ut som en av de kvalificerade experterna att få delta i konferensen, något vi förstås är mycket stolta över.

 

 


Rikard Lindholm inbjuden till #F82019

Semantiko är en av få Facebook Marketing konsultbyråer i Sverige och i år hade vi äran att få vara med i F82019 genom vår grundare och marketing specialist Rikard Lindholm. Inför konferensen berättade Rikard att han såg fram emot att få träffa alla andra marknadsförare globalt, knyta nya kontakter och ett starkare nätverk med Facebook. Han var också nyfiken på hur Facebook analytics och nyligen släppta Facebook attribution kommer att utvecklas under 2019.

 


Rikard, vilket är det bästa företagsverktyget på Facebook om man ser 1 år framåt i tiden?

– Facebook Messenger är det verktyg som företag ska använda för att komma närmare kunden. Messenger utvecklas just nu enormt och kommer på allvar att konkurrera ut chatbotar som Intercom då denna kommer att ha samma kärnfunktionalitet men vara kopplad till Facebook. Man kan förvisso utveckla en egen Chatbot. Men varför göra det när man via öppet API kan använda sig av Facebooks AI-motor? Man kan inbilla sig att det är bättre att bygga allt på egen kod men titta på begränsningen i användandet som egna CRM har. Allt fler av våra kunder inser att det är både enklare och mer kostnadseffektivt att jobba med marknadsföring i en av de mer kompatibla CRM:en som har färdiga add-ons istället för att utveckla api-kopplingar för att importera / extrahera data för t.ex  Mailchimps integrations, eller för riktade annonseringsverktyg som Anpassade målgrupper (vissa känner till det som Custom Audiences) i Facebook Business manager, eller för eller externa rapporter i Googles Data Studio.

 


 

 

Summering av F8 2019 i San Jose

Facebook har i år gått ifrån ”Connectivity” som varit i fokus varje år sedan 2015. Nu skiftar man alltså målsättningen till Integrity och Personalisation.

Läxan från Facebooks uppmärksammade dataskandal är att man kan samla in så mycket data som möjligt för att annonsera på ett relevant sätt, men det får inte göras hur vårdslöst som helst. Eller snarare, man kan samla in data hur vårdslöst som helst men man kan inte dela allt man har tillgång till.


 

Facebook kommer konkurrera ut TV

Jag förutspår att Facebook under de närmaste åren lockar bort tittarna från TV-burken till Facebook-flödet eller Watch. Funktionen Video Party är släppt där man kan träffas i Messenger och titta på tv-program ihop. Facebook kommer att göra allt för att flytta bort tittarna från TV:n.

Människans beteende när det kommer till hur man får / tar till sig information har förändrats. Nästa media som kommer att tvingas anpassa sig till framtidens marknadsföring  är TV-kanalerna. Facebook vet detta och därför är rörlig media i fokus under #F82019. Anställda kommer inte att vara lojala TV-bolagen längre utan flyttar gärna till ett friare och öppnare medialandskap där relevant innehåll är det viktiga.

Messenger appen, Video Party och till viss del även virtual reality är bara början på detta.

Så varför siktar Facebook in sig på TV?

Möjligheten att exponera relevanta annonser för varje individ istället för att mass- eller gruppannonsera är ett skäl . Man vill inte behöva vänta på nästa avsnitt i Game of Thrones, vi vill inte behöva åka hem till någon som köpt sändningen eller titta på melodifestivalen utan sällskap eftersom kompisarna bor i en annan stad. Vi vill känna samhörighet, även om det är online.

Fördelar med exponering på Facebook:

  • Relevans, du exponeras bara för sånt som intresserar dig.
  • Svårare att köpa in sig i en målgrupp. Man måste erbjuda kvalitet och en användarvänlig service.
  • Ingen mer casino-reklam, om du inte spelar.

Allt handlar om att få användarna att skapa mer rörligt, se mer rörligt och interagera med rörlig media. Oavsett vilken plattform som blir populär för skapande media, Augmented Reality eller Virtual Reality så lär Facebook anpassa sig till det som funkar. Jag minns att Zuckerberg redan hade nämnt denna vision i förbifarten under F8 Developers conference 2017. Här kan du se Mark Zuckerberg från 2017 års konferens. 

–TV-kanalerna måste utvecklas och inte bromsa emot, anpassa sina hemsidor efter Netflix. Befinna sig i startgroparna när det kommer till framtidens sätt att sända live-events, serier och nyheter. Svårast för ett mediabolag är att sätta tittaren i skapandets centrum. Vilka är vår tittare? Vad ägnar de sig åt? Hur beter de sig digitalt? Kan vi se något i datan från användarna och utröna vad som är relevant för dem? Lyckas man med detta kan man överbygga bruset av media som kommer att växa över de traditionella mediekanalerna. 

Affärsmodellen för Facebook är densamma som förut: relevanta budskap från annonsörer som exponeras när användaren är som mest mottaglig. Målsättningen är att minimera irrelevant exponering. Målet är att bara exponera det som är intressant för varje individ. Då stannar användaren längre på hemsidan och kan exponeras för fler annonser.

 

 

Messenger appen

– bättre snabbare & smidigare

Messenger integreras för att kunna användas snabbare och smidigare.

Bättre för alla företag. Inte bara på Facebook och som egen app, utan nu kommer man att satsa på att göra den så användarvänlig som möjligt genom integrering på webbsidan. Jag ser framför mig en kombination av dynamiska annonskampanjer där ett företags messenger-boot öppnar upp en konversation på Facebook på löningsdagen och föreslår rabattprodukter som jag lagt i varukorgen på deras sajt två veckor tidigare och en smidig tre-klick-konvertering.  Här kan du ladda ner och installera på din egen hemsida via Facebook SDK_ Facebook for developers – Messenger Discovery and reengagement.

Vi ser även att en desktop app kommer till messenger inom kort.


 

Facebook dating

– Tinder-utmanare, men varför?

Tinder stjäl användartid från Facebook. Facebook utmanar Tinder med en app som matchar individer efter deras egna intressen. Anledningen är uppenbar när man läser att genomsnittsanvändaren på Tinder spenderar ca 78 minuter per dag i appen. I jämförelse med genomsnittsanvändaren på Facebook spenderar ca 20 minuter per dag i appen. Appen ska vara relevant, enklare och bättre på att hitta kärleken åt dig än Tinder.


Facebook lär skapa fjärilar i magen

”Secret crush”(Hemligt förälskad) funktion Facebook.

Man har även lagt till en funktion som saknas i Tinder. Du kan tagga någon du är förtjust i utan att personen får reda på det såvida hen inte taggar dig också. <3

Facebook vet om risken att ett förhållande tar slut. Facebook kan också förutspå om ett par är på väg att göra slut. Man kan nå ut till personer som är på väg att göra slut (likely to break up) då en av individerna i ett förhållande kanske börjar titta på den här funktionen. För oss annonsörer blir det ett bra forum för att nå ut till individer som behöver leta efter ny bostad, kvinnor / män mellan 35-45 år i ett livsavgörande vägskäl, osv.


Facebook Developers Community

Community assistans för utvecklare via API och Facebook developers community

Genom ett forum som påminner om Github ska man hålla alla diskussioner om API:t ”internt” och på så sätt samla dem under samma tag. Ett smart sätt att hålla koll på eventuell utvecklingsproblematik och samtidigt se vilka som är mest innovativa och framåttänkande i utvecklarcommunityn.


Facebook Grupper

Utvecklingen går mot att fortsätta skapa communities med likasinnade. Man kan jämföra det med Marketplace och hur detta har sammanfört alla säljargrupper. På samma sätt kommer communities att skapas inom t.ex föreningsidrott, grannskap, politiska grupper osv.

 


 

 

Svensk mediarapportering av F8 konferansen

Vi älskar svensk media! Breakit hinner inte ens skriva färdigt första meningen förrän det är ”dags att söka sig vidare nu?”. 

Men stämmer det som Breakit.se säger, att Facebook ändrar på allt?

Saret är nej, det gör man inte.


Senast uppdaterad: