Facebook annonser & Google Adwords jämförelse del 1

Utmaningen del 2

Facebook Ads vs. Google Adwords

Alla marknadsförare idag vet att man måste vara ikapp med tiden och jobba digitalt och antagligen har alla någon gång ställt sig frågan vad jag ska lägga budgeten på. Ska den gå till Facebook eller Google adwords? Den frågan är idag mer aktuell än någonsin i takt med att Facebook växer och många företag har samma svåra beslut framför sig allt oftare. För att kunna svara på den frågan måste man förstå hur de olika plattformarna skiljer sig åt. Vi ska försöka förklara den mest grundläggande skillnaden: avsikt gentemot upptäckt.

 

De två giganterna Facebook och Google har slagits om marknadsföringsbudgetar ett bra tag nu. Än så länge har Google övertaget när det gäller omsättning från annonser men Facebook växer mycket snabbare och hotar att ta över inom den närmare framtiden. Så vad är det som gör Facebook så bra? Varför flyttar så många företag över sin budget från Google adwords till Facebook? Det finns naturligtvis många olika anledningar men den här artikeln behandlar det som verkligen skiljer dessa åt i grunden.

 

Google Adwords är Sökning med avsikt

För att komma till grunden med varför facebook alltmer verkar vara ett bättre alternativ för många företagmåste vi först analysera hur adwords egentligen fungerar. Din annons är kopplad till specifika sökord och när folk söker på dem så visas annonsen som en vanlig sökning med en liten gul text brevid och inte minst längst upp i listan. Annonsens placering är viktig eftersom den låter företag som annars inte rankar så högt på Google ligga högst upp och som vi alla vet så är det nästan bara de översta resultaten på Google som räknas.

Den största styrkan Google har är att de dirigerar trafik som redan sökt efter din produkt och därmed visat intresse är de som hittar till din sida. Den här faktorn är också en stor nackdel.

Det stora problemet är att du aldrig kan hitta nya målgrupper som kaske inte aktivt söker sig till ditt företag eller din produkt men ändå är väldigt relevanta för ditt företag. Ta som exempel ett företag som säljer rakhyvlar för män. I deras målgrupp är nästan alla män över 18 år, hur många av dessa brukar sätta sig framför datorn och Googla rakhyvlar däremot? Just det, inte många. Poängen är att google är en fantastisk plattform för att folk som redan söker sig till ditt företag ska kunna hitta just dig (och inte konkurrenter) men det går inte att bygga efterfrågan.

Facebook är en plattform för upptäckt

Den stora fördelen Facebook Ads har jämfört med Google är att det är plattform folk använder för att upptäcka nya saker. Man läser relevanta artiklar, upptäcker nya platser att resa o.s.v. Nyhetsflödet och dess relevans är det viktigaste Facebook har och hela företagets framgång bygger på hur engagerande det är. Användarna är redan vana vid att få fantastiskt relevant information i sit flöde och det är här du som annonsör har möjlighet att synas. I en kontext som är högst relevant för användaren och på ett ställe där din målgrupp är förinställd på att upptäcka nya saker. I det tidigare exemplet med rakhyvlar har du som marknadsförare en chans att nå ut till din målgrupp som annars aldrig hade hittat till dig och driva dem från upptäckt till köp.

Den stora frågan är alltid; Får jag bäst ROMI på Facebook eller Google?

Det är omöjligt att säga i förväg vad resultatet av digital marknadsföring kommer att bli, men faktumet är att en stor anledning till att Facebook växer så mycket snabbare än Goggle i den digitala sfären är att många märker att de får en högre ROI. Genom att kunna spåra alla köp är Facebooks interface väldigt intuitivt när det gäller ROI och man kan snabbt optimera sina kampanjer. Den högre avkastningen har dock en kostnad, med Facebook måste man konstant ändra, optimera och analysera hur målgrupperna reagerar på annonsen medan Google är mer av en launch and forget produkt.

 

 

Senast uppdaterad: