Digitala strategier kan bli minst lika effektfulla som Trumps var i Presidentvalet!

Semantiko förutspådde i Februari 2016 Facebook strategin som skulle vinna valet åt Donald Trump.

”Det är på Facebook valet avgörs!”

JAg nämnde för första gången Facebook och Donald Trump i samband den 25 februari 2016 i en artikel som handlade om Facebooks nya like-knappar Facebook mentions. Jag använde ett hypotetiskt exempel av Donalds väldigt politiskt inkorrekta sätt att propagera i media i sammanhang med Facebooks nya knappar som kallas Facebook mentions. Som avslutning skrev jag då i sista stycket av artikeln:

”Jag vet hur jag hade vunnit valet åt mr Trump.  Hade jag personligen varit Donald Trumps marknadschef (som förövrigt gör ett lysande jobb) så vet jag hur jag hade vunnit valet åt Donald Trump…” Läs sista stycket av mitt inlägg här https://semantiko.com/sv/facebooks-mentions-knapparna/.

På samma sätt som jag såg att Donald Trump skulle kunna vinna valet i år så ser jag att den som anammar Facebook fullständigt kommer kunna vinna valet 2018. Jag vart efter ett besök på Forum Nyköping(ett mini-almedalen som arrangerades för första gången i Nyköping med tema integration) tidigare i höst inbjuden till ett av Sveriges två konservativaste partiers länskansli för att inspirera i digital marknadsföring. Jag hade hamnat med två av partimedlemmarna. Jag hade visat dem den statistiken som Facebook faktiskt besitter i sina verktyg och hur man kan använda dem för att bygga målgrupper och subtilt påverka segmenten för att generera leads, köp eller en röst.

Jag visade dem hur man hypotetiskt skulle kunna använda en konverteringsstrategi med content marketing för att vinna röster. Jag sa vid upprepande tillfällen att detta är den enda vägen för dem att inte förlora valet gentemot Sverigedemokraterna. Med på mötet var bland annat riksdagsledamöter och en lokal politiker på kommunstyrelsenivå. Vad jag tror var säkerligen skrämmande och efter 90 minuter hoppas jag ha sått ett frö för att väcka en tanke som skulle som resultat bli till ett motargument online.

Jag höll mig vaken hela valvakan i USA. Till skillnad gentemot mediavärlden så var jag inte alls lika överraskad som BBC, CNNs eller TV4s programledare över Donald Trumps stora ledning och senare även val-triumf. Kl 07.00 mailade jag således riksdagsledamoten som jag ett par månader tidigare hade haft möte med och visade honom delar av nedanstående statistik.

Varför vinner Sverigedemokraterna valet 2018?

Det fanns redan den 18 sept 2016 flera väldigt tydliga signaler som svenska politiker nu bör ha lärt sig utav och lägga större vikt vid. Om man tittar till en ettårig söktrend och jämför mellan Hillary Clinton och Donald Trump så ser man en tydlig och jämn ledning hela året.

Söktrender Donald Trump jämfört med Hillary Clinton det senaste året på Google

semantiko-donald-trump-hillary-clinton
Trenden var alltså tydlig långt innan valdagen. Donald Trump hade ett försprång nästan hela vägen. Den här statistiken är något som helt ignorerades av media. Precis som i Sverige så förlitar man sig enkom på marknadsundersökningarna utförda av bolag på traditionellt vis.

Söktrender Moderaterna jämfört med Sverigedemokraterna det senaste året

Men, när jag nu jämförde de två höger-populistiska partierna i Sverige. Moderaternas och Sverigedemokraternas söktrender på Google så ser jag ett liknande scenario framför mig:
semantiko-moderaterna-sverigedemokraterna

Helt slående likheter. Fortsätter den här trenden så kommer vi stå inför en liknande ”överraskning” som vid valet i USA. Trenden är att de enda mätverktygen som numera gäller är den statistiken som visar det intresseorienterade beteendet på Google och Facebook. En vanlig Svensk kommer, exakt som i USA inte våga stå för sitt val av politiskt parti(SD) när han eller hon sitter och diskuterar politik runt kaffebordet på jobbet. Men i valbåset så kommer den vanliga Svensken välja Sverigedemokraterna. Ingen som ser och ingen som dömer. Troligtvis med en förändring som den vi nu ser i USA i åtanke. En förändring där politikerna inte agerar som lobbyisterna vill utan istället främjar den lilla människan.

Hur vinner vänster och höger blocken opinionen tillbaka?

Svenska partiernas digitala närvaro  – inga väljare finns på Twitter. De som finns på Twitter är kommunikatörer, politiker och journalister. Släpp det. Det funkar att diskutera vänster vriden politik mellan valen på Twitter. Men i verkligheten så är det ingen vanlig svensk som finns där eller bryr sig. Det finns en anledning att SD kommunicerar via Facebook. Det är på Facebook väljarna befinner sig. Där måste Moderaterna och Socialdemokraterna positionera sig med relevanta mottagar-fokuserade budskap och korrekta spårningsverktyg som möjliggör relevant och planerad annonsering av mer relevant content. ”Fiska där fiskarna finns”

Visualisera er en fotbollsmatch mellan ett allsvenskt mästarlag och en allsvensk nykomling. Det allsvenska mästarlaget är rutinerade och säkerligen favoriter, men när nykomlingarna, som förlorar, helt sonika tar upp bollen och börjar spela handboll istället så börjar givetvis mästarlaget protestera. Men vad gör mästarlaget om en domare då vinkar friande med händerna och förklarar: ”Det är såhär vi spelar nu. Tiderna förändras. Dags för er att utveckla er!”

  1. Om mästarlaget fortsätter spela med fötterna så kommer man förlora. Protesterar man så kommer man också att förlora.
  2. Om mästarlaget istället anpassar sig, nyttjar de fantastiska resurser de säkerligen har i laget och använder sin ekonomi för att rekrytera några av de bästa handbollspelarna i Sverige.

 

Hur ska partierna göra för att ta igen försprånget? Genom att lära sig av tidigare nederlag(nödvändigtvis inte sina egna dock).

Missa inte!

Project Alamo – Hur Donald Trumps vann det amerikanska valet?=

Senast uppdaterad: