UX nyckeln till framgångsrik Facebook annonsering & SEO

UX User eXperience

UX nyckeln till hög konvertering

UX, User eXperience är så mycket mer än bara visuell estetik och design. Semantiko ser UX som kärnan och den centrala utgångspunkten i framgångsrik marknadsföring, både offline och online.

Definitionen UX har blivit en populär term senaste åren och tolkas ofta på olika sätt av olika personer. I grund och botten handlar det om användarvänlighet i hela kedjan.

Mitt namn är Tommy Skålberg. Jag grundade Semantiko tillsammans med Rikard Lindholm. Innan dess har jag aktivt arbetat med SEO sedan 2006 på Mediaanalys AB där jag var head of SEO och när det blev Vivamedia så var det naturligt att jag blev CTO och Senior search marketing manager fram tills att Semantiko grundades i årskiftet 2016.

Ux betyder: Ni måste se design som mer än bara estetik

Det räcker inte med en snygg design utåt för att en produkt eller tjänst skall bli framgångsrik, det är först när den blir användarvänlig som den kommer ta fart.

Tesla

Tänk dig att du bara kunde köra 2 timmar med en Tesla innan batteriet tog slut, det skulle skapa en dålig användarupplevelse för både förare och passagerare, trots att den i de flestas ögon är en av marknadens mest attraktiva bilar designmässigt.

Tesla och Apple

Apple

Ett annat exempel är Apple´s iPhone, tänk om du behövde använda en manual för att förstå hur du kan börja använda telefonen, det vore ”en dålig design”. Då spelar det ingen roll hur vacker den är eller hur skönt den ligger i din hand. En produkt som inte är användarvänlig skapar dålig UX.

”design is not just what it looks like or feels like, it is how it works” – Steve Jobs

 

När du köper en Tesla eller iPhone köper du inte bara en bil eller en mobiltelefon, du köper en identitet och kliver in i en exklusiv klubb/grupp. Varumärkets identitet blir kundens identitet vilket innebär att kunden får ett högre värde från produkten än vad själva hård- och mjukvaran ger.

Hur lyckas de med att skapa denna upplevelse som sträcker sig bortom själva produkten?
– De fokuserar på UX från första steget i produktutvecklingen samt att de skapat en kultur och filosofi för UX i företaget. Apple är kända för att varje anställd alltid är ansvariga för att tänka på användarvänlighet, i allt de gör.

 

UX och sökmotoroptimering

Semantiko ser UX som högsta prioritet när det kommer till SEO.

Jag har under många år förespråkat och pratat om UX som en viktig del för SEO, dock tog det ända fram till 2015/2016 innan det verkligen tog fart och Google lyckades få in detta i sina algoritmer på ett bra sätt.

 

”Varför börja med att öka trafiken till en webbplats om den befintliga trafiken inte trivs och agerar?”

 

Fokusera på user intent

Min syn på SEO skiljer sig från många andra bolag. Medan många bolag fokuserar på positioner och länkar riktar vi fokus på besökarnas målsättning samt vår kunds ROI.

Genom att fokusera på ”user intent”, att ge besökaren en så bra upplevelse som möjligt försöker vi hjälpa dem att uppfylla sitt mål vid besöket. Detta går hand i hand med Googles filosofi som är ”att visa de sökresultat som de tror kommer hjälpa besökaren på bästa sätt”. Det går även hand i hand med våra kunders målsättning, de vill öka sin försäljning eller få fler leads.

 


Kundresan fram till ett avslut

Allt börjar redan när en besökare gör en sökning på Google eller ser en annons, de skapar sig en egen uppfattning om ifall det är relevant för dem eller inte. Om de klickar sig vidare har de förväntningar på den målsida de kommer till, hjälper den besökaren att nå sitt mål? Här blir besökarens upplevelse avgörande för om besökaren genomför ett köp eller lämnar sina uppgifter som ett lead.

 

Med hjälp av UX som den röda tråden har vi lyckats leverera både bra ranking, ökad varumärkeskännedom och fler affärer till våra kunder. – Omöjligt utan länkar säger vissa, en utmaning säger vi. 

 

SEO 2017 = fokus på ”user intent”.

 

Vi bygger inte länkar, vi har hittat andra vägar som är mer långsiktiga och som inte utgör någon straffrisk från Google. För områden där det är tuff konkurrens, då menar jag tuff konkurrens är det fortfarande viktigt med kvalitativa länkar för att nå toppen. I dessa lägen tar vi fram får innovativa sida och utvecklar en strategi tillsammans med kunden som gör att de förtjänar viktiga länkar på naturlig väg.

 

Google ökar kraven på UX

Om vi tittar på flera av Googles senaste uppdateringar så ökar även de fokus på hur innehåll, design och layout påverkar besökarnas upplevelse, både i mobil och desktop.

 

Google´s Fred 8-9 mars 2017

  • Riktar sig mot webbsidor som fokuserar på inkomster istället för användare.

Google´s Fred

 

Googles Intrusive Interstitial Penalty 10-11 januari

  • Fokuserar på webbsidor som försämrar besökarupplevelsen för mobila besökare.

”pages where content is not easily accessible to a user on the transition from the mobile search results may not rank as highly. – Google”


 

UX i statistik

  • 75% av en webbplats trovärdighet baseras på den övergripande designen.
  • 88% av webbplatsens besökare är mindre benägna om att återkomma pga dålig UX.
  • 94% av första intrycket på en webbsida är relaterade till design.

Statistik från http://blog.invisionapp.com/statistics-on-user-experience/.

Vill du få ett gratis infopaket om UX skickat till dig?

[contact-form-7 id=”41372″ title=”sv-index-lead-form”]

 

Senast uppdaterad: