Kostnad per klick på Facebook – Relevans är nyckeln

En relevant Facebook kampanj sänker klick-priset

För att lyckas på Facebook är det är inte bara att posta ett inlägg på din Facebook sida och “boosta” maximalt. 

Det vanligaste misstaget som görs är se på  Facebook och Instagram ses som ytterligare en mediekanal att kabla ut sin senaste kampanj eller blogginlägg i. Man förbiser att alla sociala medier har ett syfte och att tex Facebook är en tvåvägs kommunikationskanal som precis som i verkliga livet blir stum om den bara skriker ut content utan att ge möjlighet att ta in information tillbaka,

Men få har noterat att trots att en Facebook sida skickar ut stora mängder av ointressant innehåll, flera gånger per dag så sjunker inte antalet följare nämnvärt på sidan. Varför tröttnar inte följarna? Detta beror på Facebook numera poäng-bedömmer alla Facebook sidors inlägg enligt engagemanget från sidans följare. Om Facebook sidans följare tycker inläggen är ointressanta och du därav inte skapar engagemang så sjunker poängen och som direkt följd av detta så sjunker procenten av Facebook sidans följare som får se dina kommande inlägg. Som exempel om du överpublicerar ointressanta inlägg som inte skapar engagemang från dina följare på din Facebook sida, desto lägre relevans poäng får Facebook sidan och som följd så delas inläggen till ett mindre antal.

 

 

semantiko-facebook-annonser-Relevans

Fotnot: Enligt vissa är 0,7 – 1 % en godkänd CTR(click thru rate). Vi på Semantiko håller inte utan med relevans så skall CTR vara högra än så om hög C TR är målet.

 Fråga: Hur få följare till en Facebook sida kan ett inlägg som minst delas till? 

Svar: 9% av en sidas Facebook följare är det lägst som vi har hört nämnts. 10-20 % nämns ibland. Vi erfar att om man publicerar ointressanta inlägg som inte skapar engagemang eller delningar på Facebook så sjunker relevans poängen och som följd sjunker antalet följare som ser inläggen så lågt som ca 10%.

Varför är det såhär?

Mark Zuckerberg (grundare Facebook) sa 2014 att hans största mål med Facebook var att skapa det absolut bäst relevanta personliga nyhetflödet för varje unik användare på Facebook. Han skapade  en algoritm som gör att endast content som är relevant för den unika individen visas i deras nyhetsflöde.

Den virala spridningen blev därmed allt mer viktig. Om någon delar, gillar eller kommenterar så finns det också en relevans mellan följarna på Facebook sidan, inläggen bedöms vara bättre och kommer då exponeras för för en bredare skara av Facebook sidans fans. Målet är alltså att skapa så relevant material som möjligt för att få Facebook sidans följare att aktivt agera genom att dela, gilla och att kommentera. Sprid med mycket annonser, använd er utav Power Editor och följ CTR (click thru rate) återkommande under kampanjen. 

Takeaway: Var relevant, spama inte med strunt utan optimera mot en relevant målgrupp.

 

Senast uppdaterad: