Frågor och svar om Hashtags!

Vi vet att hashtags är förvirrande, känns som något onödigt som bara skapar mer jobb än vad det ger. Låt oss reda ut de frågorna runt hashtags!

Varför ska man använda hashtags? Vad är en hashtag?

Hashtags verkar inte som de kommer försvinna utan det är nu ett etablerat sätt att välja relevanta hashtags för att få ut ett varumärke till en önskad målgrupp. Statistiskt så är det på Instagram 21% högre engagemang av inlägg med hashtags i form av Gilla och kommentarer.

Vilka tecken kan inkluderas i en #hashtag?

Till att börja med, mellanslag funkar inte. Om din hashtag består av flera ord, gruppera dem alla tillsammans. Om du ändå vill skilja mellan ord använd då versaler i stället (#GodKaviar). Stora bokstäver kommer inte att ändra sökresultatet då #GodKaviar kommer att ge samma resultat som det mycket tråkigare #godkaviar

Siffror stöds så Instagram inläggen om att han ser ut som # 50ShadesOfGrey till polarna funkar..

Vad som heller inte funkar är kommatecken, punkter, utropstecken, frågetecken och apostrofer. Så glöm alla asterisker, et-tecken eller andra specialtecken.

 

Tänk på att @ -tecknet också har en helt annan funktion!  

Med hjälp av @ innan en persons namn så kommer inlägget skapa en notifikation hos den taggade.

 

Finns det en förinställd lista på hashtags?

Nej, det skapas eftersom. Du kan tex skapa en helt ny tag till ditt varumärke om det inte redan finns. Det gör detta genom att sätta ett # innan en serie av ord, och om det inte har använts tidigare så har uppfunnit en unik hashtag.

 

På vilka sociala forum kan jag använda Hashtags?

Alla sociala medier har börjat med hashtags. Här är några av dem vanligaste:

  • Instagram: Här används hashtags för att sprida kännedomen av bilder, för att få nya användare och för att hjälpa användarna att upptäcka nya användare att följa.  Vissa tags har här initialt skapats speciellt för tävlingar tex #ThrowbackThursday som uppmuntrar användare att lägga ut bilder från för.
  • Twitter: Twitter är födelseplatsen för hashtags. Dessa hashtags är mer mångsidiga än på andra platser. Twitters tags används för att beteckna specifika samtalsämnen. Det syns i sidofältet på din Twitter där “trender” har skapat en lista över hashtags som är relevanta för dig, baserat på dina egna hashtaggade tweets och du nu då anses kunna vara intresserad av.
  • Facebook: Facebook hashtags har inte blivit någon succe.
  • Pinterest: Använd Pinterest hashtags för att markera upp dina inlägg och för att söka efter andras inlägg. Klicka på någons hashtags och se inte bara andra användare som som använder samma hashtag utan även andra som har samma ord eller en fras i sin beskrivningen.

 

Kan man söka på Hashtags?

Du kan söka på Instagram, Twitter, Facebook och även på Google.

  • Facebook:Söker du på en hashtag så får du en en lista med inlägg som innehåller samma taggar. Positivt är att resultatet inte är begränsade till personer du känner.
  • Instagram: Här publiceras sökresultatet av hashtags i samma flöde som alla andra sökningar. Mycket populärt sätt att hitta relevanta bilder.
  • Twitter: Detta forum som är en plattform för snabba kommunikationer har sökfunktionen aldrig varit populärast utan det är kategoriseringen och möjligheten att surfa vidare från ett intressant inlägg till ett annat i samma kategoriserad hashtag som är mest populär.
  • Google: Här söker du som vanligt på Google och får då Google+, Facebooks eller Twitter.
  • Google+:  När du klickar på en hashtag i Google+ kommer sökresultatet inkludera den ursprungliga hashtag samt Googles övriga tjänsters inlägg med liknande taggar och sökord. Googles sökresultat visas på vänstra sidan, medan hashtag resultat inifrån Google+ visas till höger.

 

Hur bygger jag varumärkeskännedom via  Hashtags??

Genom en hashtag kan du skapa en bildtävling, ett lotteri eller något som aktiverar relevanta målgruppen på ett kul sätt som bygger varumärkeskännedom. Användarna kommer att dela dela dina hashtaggade inlägg oftare om de vet att det finns en möjlighet att vinna något.

Exempel, om du marknadsför en ny butik som heter Jultomtens Leksaker, så kan du få din målgrupp att aktiveras genom att erbjuda möjligheten att få ett gratis tomebesök via ett Instagram / Facebook inlägg med Hashtaggen #KommerDuHitmedLekskakerJultomten

 

 

Tycker du att det var intressant? Behöver ni hjälp med er marknadsföring på Sociala medier?
Kontakta då mig så så lovar jag att vi kommer inspirerera, engagera och förvåna er med hur vi kan hjälpa er med er digitala närvaro!

Min email är [email protected] och mitt telefonnr är +46 731 46 29 25

/ Rikard Lindholm,  Semantiko – Making The Web A Better Place – Sweden AB

Senast uppdaterad: