Google Optimize – nu gratis för alla

Den 30 mars Gick Google ut med att Google Optimize nu är gratis för alla. Allt började våren 2016 då Google lanserade Google Optimize 360 (enterprise-class), en produkt för A/B-test och personalisering. De såg en otroligt stor efterfrågan varav de även lanserade en gratis betaversion som snabbt fick över 250 000 förfrågningar.

 

Google berättar att de ofta får följande fråga: Hur kan de bättre förstå sina besökare och leverera mer relevanta och engagerande upplevelser på webbplatsen?

 • Google Optimize hjälper företag att testa och agera.

 

Vad är Google Optimize?

Optimize är ett verktyg för att testa och visa olika varianter av webbsidor för dina besökare. Du får information om vilken variant som presterar bäst baserat på den målsättning dina test har.

Exempel:
Om ditt mål är att få fler besökare att fylla i formuläret för en gratis visning eller ett nyhetsbrev så kan du med Optimize testa olika ”Call To Actions”, bilder, färger, typsnitt mm för att statistiskt se vilken version som tilltalar dina besökare på bästa sätt.

– Sluta gissa, ta beslut baserat på statistik!

 

Testa för olika enheter (mobil, surfplatta och desktop)

Optimize för olika enheter

 

Tillgång till en effektiva verktygspalett


 

Du kan ta bort hela elementet eller redigera och lägga till HTML, CSS och Javascript enkelt genom att klicka på elementet.

Exempel på möjligheter:

 • Testa olika Typografier.
 • Laborera med olika font-storlekar.
 • Testa olika färger på texter eller knappar.
 • Testa olika bakgrunder och inställningar för dessa.
 • Justera layoutinställningar med några klick.

 

För mer avancerade användare kan man i princip göra vad som helst eftersom man kan ”skjuta in” egen CSS, HTML och Javascript.

 

 

 

 

 

 

 

Lägg till eller redigera CSS


 

Lägg till och kör Javascript


 

Därför skall du göra tester

Majoriteten av de webbplatser jag stöter på dagligen är framtagna för att se snygga ut, men många missar att de faktiskt skall användas av personer inom företagets målgrupp där målsättningen är att besökaren skall nå sitt mål samtidigt som företaget får ut något av det. Just det, att företaget får ut något av det, försäljning, ökad varumärkeskännedom eller leads.

 

Ställ er själva följande frågor:

 1. Hur mycket har ni investerat i er webbsida?
 2. Hur mycket får ni tillbaka från den, dagligen, per vecka, per månad, per år?

Alla som har en webbsida med trafik som inte levererar ett värde tillbaka behöver testa och förändra något. Som jag nämnde i min artikel om UX, ”Varför börja med att öka trafiken till en webbplats om den befintliga trafiken inte trivs och agerar?”

 

Vilka tester kan du göra med Google Optimize?

Idag finns det tre olika tester som du kan utföra med Optimize.

 1. A/B-test
 2. Redirect test
 3. Multivariate test (MVT)

 

1. A/B-test

Med ett A/B-test visar man två eller flera versioner av en webbsida för besökarna. Exempelvis att 50% av besökarna ser ”originalversionen” och 50% ser ”version 2”. Sedan mäter man vilken av dessa versioner som presterar bäst.

A/B-test med Optimize

 

2. Redirect-test

Ett Redirect-test eller ”Split Test” som det också kallas är en typ av A/B-test. Men istället för att testa olika element på webbsidan testar man olika sidor med olika URL:er (webbadresser). Denna typ av test är perfekt för dig som vill testa två helt skilda landningssidor eller större design- och layout-förändringar.

 

3. Multivariate test (MVT)

Ett MVT-test testar två eller fler varianter av element samtidigt för att se vilken kombination som skapar det bästa resultatet. Istället för att visa vilken sidvariant som är mest effektiv (som i ett A/B-test) identifierar ett MVT-test den mest effektiva varianten av varje element samt interaktionerna mellan dessa.

 

 

Se resultat direkt i Google Analytics

Resultaten visas automatiskt i Google Analytics för en enkel uppföljning och utvärdering av alla test.

 

Obs! Bilden nedan har ej hunnit samla in någon statistik ännu.

Optimize Google Analytics

Läs mer om verktyget Google Optimize här.

Vill du testa er webbplats?

Ta kontakt med oss så kan vi träffas/talas vid för ett förutsättningslöst möte och diskutera er målsättning.

[contact-form-7 id=”39240″]

Senast uppdaterad: