Facebook annonser & Google Adwords jämförelse del 2

Utmaningen del 2

Facebook Ads vs. Google Adwords

Som en fortsättning på vår första Facebook vs Google artikel (länk) kommer denna artikel gå in lite mer på djupen i skillnaderna mellan de två jättarna när det gäller marknadsföring. I den förra artikeln diskuterade vi skillnaderna i plattformarnas natur i avsikt gentemot upptäckt. Här kommer vi gå in lite mer på vad det innebär för dig som annonsör.

 

Creative: Hur fångar jag min målgrupps uppmärksamhet?

Första steget för varje annons är att fånga användarens uppmärksamhet. När du väl har den kan du styra användaren på olika sätt och förhoppningsvis få hen att utföra en handling. Google har en väldigt enkel lösning på detta problem. Vem som helst som någonsin har använt en sökmotor vet att Google nästan alltid har det mest relevanta resultatet längst upp i resultaten. Av denna anledning vet Google att användarens uppmärksamhet redan är förinställd på de översta resultaten så de utnyttjar det till sin fördel och placerar annonserna där. Intressant blir att se ifall folk lär sig att de översta resultaten är annonser och börjar titta förbi dem första tre.

Den stora nackdelen med Googles sätt att arbeta är att det finns väldigt lite plats för kreativt innehåll och alltmer är det just det som fångar användarnas uppmärksamhet. De senaste åren har vi observerat stora ändringar i hur folk konsumerar media, från text till bild och nu från bild till video. Den här trenden handlar om hur användare vill konsumera media och som annonsörer får vi helt enkelt anpassa oss och ligga i tiden.

Facebook och Instagram skapar fantastiska möjligheter för annonsörer att använda sina kreativa verktyg och visa sina produkter i deras miljö. Vi brukar kalla det för thumb-stopping power, alltså det som får användarna att stanna upp när de scrollar i sitt nyhetsflöde och titta på din annons. Möjligheten att använda bilder och video i snygga annonser på en plattform där folk upptäcker saker som är betydelsefula för dem är en stor fördel för Facebook. Det är mycket mer i tiden för hur folk faktiskt konsumerar information.

 

Content: Hur kan jag kommunicera med min målgrupp på ett relevant sätt?

Content marketing var den stora trenden under 2015, varje byrå pratade om content och hur man kan utnyttja relevant innehåll i kreativ kommunikation. Mängden användardata Facebook har tillåter annonsörer att segmentera sina målgrupper på ett väldigt relevant sätt och styra rätt innehåll mot rätt målgruppssegment. Facebook släppte nyligen ett verktyg som gör att man kan rika sina organiska inlägg mot specifika personer istället för alla sina följare. Den här typen av uppdateringar visar tydligt att Facebooks fokus ligger på användarupplevelsen och det är en utmaning för annonsörer att skapa engagerande innehåll som är relevant för målgruppe.

När det kommer till content marketing på Google så handlar det mest om SEO vilket innebär att innehållet måste vara SEO anpassat. Utrymmet för kreativt skapande finns naturligtvis på hemsidan men man kan inte använda det på samma sätt som på Sociala Medier för att fånga uppmärksamheten. Oavsett vad man föredrar som annonsör är länkformatet inte anpassat för det nya sättet att konsumera media.

 

Rikard Lindholm, Semantiko MTWABP in Sweden AB, Kontakt: [email protected] eller 0731 462 925

Senast uppdaterad: