Dark ads på Facebook

Dark ads på Facebook

Facebook har blivit en av världens mest populära sociala medier, med miljarder användare över hela världen. Men trots det är det fortfarande många som är okända med den mörka sidan av Facebook – Dark ads. Dessa annonser är en form av annonsering som inte syns för allmänheten, och de är en mäktig verktyg för företag som vill nå sina målgrupper på ett mer effektivt sätt.

Vad är Dark ads på Facebook?

Dark ads på Facebook är en form av annonsering som inte syns för allmänheten. De visas bara för den målgrupp som företaget har valt, och de syns inte i nyhetsflöden, sökresultat eller annonshistorik. Detta gör att företag kan rikta sina annonser till en specifik målgrupp utan att oroa sig för negativ feedback från andra användare.

Dark ads är ett begrepp som uppkom i kölvattnet av Donald trumps seger i presidentvalet 2016. De traditionella medierna försökte förklara den pinsamma faktorn att de hade till fullo felprognoserat hur presidentvalet skulle sluta. Facebook var en plattform som Donald Trumps kampanjchef öppenhjärtligt berättat om hur de använde. De exponerade samma budskap till olika segment av potentiella väljare anpassade i bild och talspråk för att stärka de fördomar och rädslor som fanns.

 

Facebooks målgruppsoptimering kan särskilja demografiska attribut, intressebaserade kategorier och beteende online. En annonsör möjliggörs att exponera en artikel, produkt mot en specificerad segment av sin målgrupp. Vad man kan kommunicera i annonsen består av av en ingresstext ovanför bilden, en bild / videoi antingen kvadratisk rektangulär form och med en rubrik på max 120 tecken. Det här budskapet kan testas, olika alternativ av rubriker samt bilder kan exponeras för att se vilken som målgruppen bäst resonerar med. Syftet är få fram den annons som är mest relevant för segmentet av målgruppen som möjligt. På många sätt så liknar Dark Ad på Facebook, det traditionella direktreklamsutskicken från posten som möjliggjorde direktreklam gentemot olika eller en yrkeskategori i ett postnummer.

Facebook Annons publiceras inte på avsändandande Facebook sidan. En annons skapas och publiceras via Facebooks annonseringsverktyg Business Manager. Vem som skall kan Facebook annonsen avgöra avsändaren.  Alternativen är att ställa in en målgrupp efter de intressekategorier,  beteendekategorier, demografiska specifikation som varje individ har. Efter att en annons har publicerats så kan dock avsändaren publicera annonsen på på Facebook sidan som är avsändare för annonsen.

 

Hur fungerar Dark ads på Facebook?

Dark ads på Facebook fungerar på samma sätt som andra annonser på plattformen. Företag väljer en målgrupp och skapar en annons med en call-to-action, såsom att köpa en produkt eller prenumerera på en tjänst. Annonsen visas sedan endast för den valda målgruppen, och det är upp till den enskilda användaren att interagera med annonsen eller inte.

 

Ett vanligt misstag är att blanda ihop en Facebook annons och ett inlägg. En annons exponeras framför en utvald målgrupp på Facebook. Ett inlägg publiceras på en Facebook sida och syns inte för någon annan än de som följer sidan och eventuelllt de bekanta till person som klickat gillat, delat eller kommenterat.

 

Varför använda Dark ads på Facebook?

Det finns flera skäl till varför företag väljer att använda Dark ads på Facebook. Här är några av de främsta orsakerna:

  • Dark ads ger företag möjlighet att rikta sina annonser till en specifik målgrupp, vilket ökar chansen att nå målen för annonseringen.
  • Dark ads är mer diskreta än vanliga annonser, vilket minskar risken för negativ feedback från andra användare.
  • Dark ads gör det möjligt för företag att testa olika annonskoncept och målgrupper utan att det syns för allmänheten.

 

Med relevant annonsering kan man påverka individer i en beslutsprocess. Det är utan tvekan viktigt att annonsörer kontrolleras när dfet kommer till politisk annonsering. Facebook har därför aktiverat en identifikationsprocess för alla som annonserar politiska budskap. Funktionen kommer vara live till EU-valet.

 

Hur skapar man Dark ads på Facebook?

Skapandet av Dark ads på Facebook är en enkel process. Gå till Facebooks annonsverktyg och skapa en ny annonskampanj.

  1. Välj målgruppen du vill rikta din annons till. Du kan välja att rikta din annons till användare baserat på deras demografiska data, beteenden och intressen.
  2. Skapa din annons. Du kan använda en bild eller video samt en call-to-action som att besöka en hemsida eller köpa en produkt.
  3. Välj placering för din annons. För Dark ads väljer du alternativet ”Endast för målgruppen”.
  4. Lägg in ditt annonsbudget och starta kampanjen.

Det är viktigt att komma ihåg att Dark ads inte ersätter vanliga annonser helt och hållet. De bör användas som ett komplement till vanliga annonser för att maximera annonseringens effektivitet.

 

Slutsats

Dark ads på Facebook är en mäktig verktyg för företag som vill nå sina målgrupper på ett mer effektivt sätt. Genom att rikta annonser till en specifik målgrupp och göra annonserna mer diskreta, kan företagen öka chansen att nå sina mål och minimera risken för negativ feedback. Skapandet av Dark ads är en enkel process, och de bör användas som ett komplement till vanliga annonser.

 

 

Senast uppdaterad: